top of page
  • Writer's pictureSabína Pósová

Cesta za /SEBAROZVOJOM/



,,Cesta za sebarozvojom je jednou z tých ciest, po ktorých sa snažím chodiť už dlhšiu dobu. Často sa na nej stretnem s aspektami, ktoré práve nie sú vždy príjemné, no za to prinášajú môjmu sebapoznaniu silu a odhodlanosť. Silu, aby som pokračovala ďalej a nenechala prekážkam zmocniť sa mňa a mojej psychiky. A odhodlanosť, ktorá ma ťahá smerom ďalej. I keď neraz som zastavila a dala prednosť na malý moment iným cestám, vždy ma to nakoniec ťahalo opäť k nej.“


Čo ti týmto všetkým chcem povedať je to, že nečakaj ľahký súboj. Nečakaj, že cesta za tým, aby narástla tvoja osobnosť stúpne len tak. Že hneď bude tvoja cesta pekne vyšliapaná a udupaná od bodliakov. Nie. Cesta, ktorá je pre teba pripravená nevyzerá na prvý pohľad vábne. Môžeš na nej spozorovať vysokú trávu, ktorá značí akúsi zmätenosť. Pretože aj my ľudia sme často v našich životoch zmätení a nevieme čo chceme. Tvojou úlohou pre to je prejsť cez túto trávu a nájsť aj skrz ňu cestu, ktorá sa ukrýva pod tajomstvom. Rovnako si na nej môžeš všimnúť nerovnosť povrchu. Raz sa budeš musieť štverať a liezť z posledných síl, no napokon budeš utekať dole kopcom. Tak ako tento povrch, aj naše nálady a chtíče, ktoré v sebe ukrývame majú určité fázy. Nenechaj sa nimi odradiť a nechaj svoje srdce viesť ťa. Nechaj ho viesť najmä vtedy. kedy budeš s odretou bradou chodiť po zemi, kedy už nebudeš vládať. Neraz sa môže stať, že ťa budú zvádzať hadie šepoty, či sladké vône, ty však skús vytrvať a veriť vo svoje schopnosti.


Keďže viem, ako náročný je začiatok tajomnej cesty za sebarozvojom, rozhodla som sa ti ponúknuť pár rád ako sa cez ňu dostať, či aspoň urobiť prvý krok. Dúfam, že ti aspoň jeden z nich pomôže a nakopne ťa.


1. Daj šancu príbehom iných

Ak máš rád/rada literatúru či príbehy, určite vieš, ako veľmi sú pútavé. Sú však aj knihy, či životné príbehy ľudí, ktorí na danú cestu už vyrazili. Prečo sa neinšpirovať práve od nich? Ja osobne milujem motivačnú literatúru a v poslednej dobe nečítam nič iné. Milujem skrytosť a predsa veľké odhalenie, milujem to, ako dokáže každé jedno slovo nabudiť moje srdce a telo ku efektivite. Rada by som ti preto odporučila aspoň menšiu hŕstku kníh, ktoré namotivovali mňa, či ešte stále motivujú. PS: je dôležité aby si takúto literatúru nehltal/a, pretože práve sústredenosť a čas dokážu mnohé zázraky. Pomáhajú ti neprehliadnuť ani jeden malinký detail.


Knihy, ktoré nakopli mňa:

Zo dna ku hviezdam – Dušan Kadlec

Ženy, ktoré behali s vlkmi – Clarissa Pinkola Estés

Jedz, modli sa a miluj – Elizabeth Gilbert

Veľké kúzlo – Elizabeth Gilbert

Alchymista – Paullo Coelho

Valkýry – Paulo Coelho

Alef – Paulo Coelho

Miluj svoj život . Louise L. Hayová

Jedenásť minút – Paulo Coelho

Víťaz je sám – Paulo Coelho

Malý princ – Antoine de Saint Exupéry


Samozrejme je ich veľmi veľké množstvo na svete a toto je naozaj len hŕstka z nich. No mám v pláne ich prečítať ešte mnoho. Aké sú tie tvoje? Venuješ sa rovnako ako ja motivačnej literatúre? Malý tip pre tých, ktorí nečítajú : Pozri si videjko alebo film o spomínanej veci a uvidíš, že niekedy je super aj vidieť. Alebo si vypočuj moje podcasty.


2. Stanov si ciele

Ak si sa vybral/a na cestu sebarozvoja, určite máš jeden cieľ a to je dostať sa tam. Byť čo najviac rozvitý/á nie len telom ale i mysľou. Na splnenie tohto cieľa je však potrebné mať mnoho cieľov. Kľudne aj len maličkých, no čím viac bude, tým viac sa budú rozrastať a tým viac ťa budú poháňať dopredu.


3. Mysli aj na porážku

Na ceste sebarozvoja je dôležité myslieť nie len na samotné víťazstvo a splnený cieľ ale aj na mnohé porážky. Mnoho pádov, no ráznych vzostupov. Treba ich prijať a nesnažiť sa ich ignorovať. Treba ich riešiť s čistým a láskavým srdcom ale aj s otvorenou mysľou.


4. Rozprávaj o tom

Často nás ľudí motivuje, ak sa o danú vec vieme s niekým podeliť. Tvorí to v nás akýsi záväzok voči ľudom, ktorým danú veci publikujeme. Chceme si zachovať dobré meno a spoľahlivosť. Ak sa takto niekomu otvoríme môže nám to veľmi pomôcť. Nechcem tým povedať, že teraz si musíš založiť youtube kanál a hovoriť o svojom živote či niečo podobné ale niekedy pomôže ak máš niekoho s kým sa o tom môžeš porozprávať. A ak necítiš v nikom takú dôveru, som tu pre teba ak sa na to cítiš. PS: vedel/a si o tom, že práve komunikácia prospieva aj nášmu psychickému zdraviu?


5. Neporovnávaj sa

Hoci možno nie všetko ide ako po masle a často padáš či vybáčaš zo svojej cesty, uvedom si, že nikto nie je dokonalý. Uvedom si, že toto je tvoja cesta a tvoj cieľ a môže sa naozaj značne líšiť od ciest iných. Rovnako nie všetci sú na rovnakej úrovni ako ty. Možno si podobnými ťažkosťami prešli ešte pred tým ako ty alebo ich ešte len čakajú. Neporovnávaj sa s nimi a hľaď vpred, hľaď na to, čo ťa čaká a nechaj sa inšpirovať.


6. Mysli pozitívne

Viem, že to nie je vždy ľahké ale za to sa môžeš tešiť, že si každým jedným novým krokom bližšie k úspechu a k tvojmu cieľu. A ako som už hovorila, môžeš ich mať viac aby ťa o to viac motivovali a posúvali dopredu. Nehľaď za seba, pozeraj sa s pozornosťou a s úsmevom na tváry prekonávaj každú jednu prekážku. Pretože nič na svete nie je tak ťažké, aby si to nezvládol/a.


7. Zapisuj si pokroky

Ak si rád/rada uschovávaš svoje spomienky, či fotky, určite ťa bude baviť aj zapisovanie svojich cieľov, plánov a ich plnenie. Mne sa to úprimne nie vždy darí a vydržím pri tom iba chvíľu, no milujem ten zápal, tú horlivosť, keď sa zamýšľam nad cieľmi a dopredu si plánujem veci. Je to ďalší spôsob ako sa pohnúť vpred a motivovať sa. PS: ak si budeš zapisovať svoje pokroky, môžeš si nimi pripomínať, chuť víťazstva a tak sa nimi posilniť pred urobením ďalšieho kroku.


8. Nečakaj odpovede hneď

Ako som už hovorila, táto cesta je tajomná a dlhá. Presne ako cesta selflove. Nie vždy je rovná a rovnako dlhá. Má rôzne fázy, ktoré sa striedajú. Jedno majú však spoločné a to osobu. TEBA. Ty si vodcom. Ty rozhoduješ kam povedú tvoje kroky a kam nie. Nečakaj, že hneď ako urobíš prvý krok porozumieš všetkému. To nedokáže nikto. Tých krokov musíš urobiť minimálne tisíce, priam milióny, kým sa začne niečo zjavovať. Preto vytrvaj a neboj sa.


Tak a toto bolo takých 8 krokov a rád odomňa pre teba. Dúfam, že ťa namotivovali a že ťa posunú o niečo vpred. Neviem ti zaručiť či po prečítaní tohto článok budeš schopný/á urobiť prvý krok ale ak sa budeš riadiť mojimi radami, či radami, ktoré si prečítaš v knihách, prezrieš alebo počúvneš svoje srdce, povedú ťa na tú správnu cestu. Na cestu sebarozvoja. Preto ti veľmi držím palce. Ber tento nový rok ako novú príležitosť. Ber to možno ako jednu z ciest, v ktorej sa budeš rovnako strácať a nachádzať ten správny smer. Dôležité je aby si si veril/a nebál/a sa vykročiť vpred.


S láskou

Sabi

33 views0 comments
bottom of page