top of page
  • Writer's pictureSabína Pósová

Ako sa pozitívne naladiť

Updated: Apr 4, 2020

,,Určite vieš, že sú dni, kedy to proste nejde. Smola sa ti lepí na päty, všade meškáš, máš zlú náladu a tvoje žiarivé lúče zatieňuje tma. Ale ver mi, že aj takéto dni sa dajú úplne pretočiť naruby. Pýtaš sa ako? Pokračuj v čítaní a všetko sa o malú chvíľu dozvieš.“

Možno sa budem opakovať, ale pravdou je, že základ tvojej nálady začína práve ráno. Už len to, akým spôsobom ideš spať a ako sa ráno zobudíš. Ak budeš brať vstávanie, ako akýsi trest, určite ťa to nepovedie tou pozitívnou cestou. Skús ho brať, ako začiatok nového dňa, ako začiatok pre uskutočňovanie nových vecí a splnených snov. Sám/sama časom zistíš, že to tak naozaj je. Každý jeden deň nám otvára nové a nové cesty, po ktorých sa môžeme vydať. No nie je to úžasné? A čo, že sú tam aj akési prekážky? Veď každý jeden z nás má na to ich preskočiť. Ak máš pocit, že to nedokážeš, predstav si čo všetko si dokázal/a doposiaľ. Ešte stále si myslíš, že na to nemáš? Nuž, ja ti hovorím, že máš. Máš na to obrátiť všetko to zlé a negatívne na krásne a pozitívne. Máš obrovskú silu. Tak sa neboj a skús to. Ver mi, takýto prístup ti nie len pomôže vstať s radosťou, ale tiež sa na neho budeš tešiť. Každé tvoje ráno sa stane slnečným aj keď možno vonku bude práve pršať. Ide o to, čo prežívaš ty vo svojom vnútri. Tvoja vnútorná harmónia ťa dokáže naladiť na tú správnu notu, skús ju občas vypočuť.

Ďalším krokom ku naladeniu sa na pozitívnu vlnu ti postačia len veci, či osoby, ktoré máš rád či rada. Môže to byť tvoje obľúbené jedlo, nápoj, oblečenie (pretože aj z toho, čo nosíš môžeš mať radosť),domáci maznáčik alebo tvoji milujúci rodičia. Môže to byť ktokoľvek a čokoľvek, hlavné je, že to tebe robí radosť. Ostatní za tým nemusia vidieť žiadny význam, či zmysel. Taktiež nezáleží na tom, aké veľké to je, či akú to má hodnotu, pretože ak ti na tom naozaj tak záleží, v tvojich očiach to bude vždy naberať tú najväčšiu váhu. A ak si si už vychutnal/a tvoj milovaný ranný šálok kávy (ako to robím ja), skús si pustiť hudbu. Tá vie vždy dobre naladiť a ráno ťa určite aj preberie. Ja hudbou žijem a keby môžem, počúvam ju stále, no ráno si ju obzvlášť vychutnávam. Dokáže ma nabiť tak veľkou energiou a vykúzliť mi úsmev behom pár sekúnd. Tiež milujem, keď ráno vstanem a slnečné lúče ma hladia po tvári. Vždy mi to dokáže zdvihnúť náladu minimálne o 50% a dokonca sa mám vďaka tomu chuť usmievať aj celý deň. A to len z dôvodu, že vyšlo slnko. Vidíš? Aj maličkosti dokážu vyčarovať na našej tvári obrovský úsmev. Skús si ich všímať aj ty. Nehovorím, že sa musíš tešiť z úplne všetkého, no skús si nájsť svoj vlastný zdroj, z ktorého budeš túto radosť čerpať. Zdroj, ktorý pre teba nikdy nevyhasne.

Na tú správnu vlnu sa môžeš dostať aj prostredníctvom svojich priateľov. Či chceš a či nie, dokážu ti zdvihnúť náladu behom jednej malej chvíle. Že mám pravdu? Tiež je dôležité, aby v tvojom živote bola osoba, ktorá ti bude dodávať veľké množstvo pozitívnej energie a nie ju z teba vysávať. Ktorá ťa bude motivovať a posúvať ďalej, dávať ti rady, pomáhať ti a hlavne stáť pri tebe, nielen v ťažkých chvíľach. Prajem ti, aby si našiel či našla vo svojom živote aspoň jednu takú osobu, (ak ju zatiaľ samozrejme ešte nemáš). Tým sa dostávame ku ďalšej veci a tou je, aby si sa snažil/a stráviť deň robením toho, čo ťa baví a čo ti aj niečo odovzdá. Či už sú to tvoje koníčky, alebo len veci, ktoré ťa bavia, neboj sa to vsunúť do každého jedného dňa. A aj keď ťa možno tlačí čas, vždy si na to miesto nájdi, pretože ak robíme to, čo máme radi, je to ako balzám na dušu.

Aj po ťažkom, náročnom dni si skús nájsť takýto čas pre seba a svoje záľuby. Skús si zorganizovať svoj čas tak, aby si toho čo najviac stihol/a a nehľadaj vo všetkom prekážky. Hľadaj dôvody prečo to urobiť a kedy to urobiť. Nie to, že je to nemožné. Skús vypustiť túto vetu zo svojho života, pretože všetko je možné. Skús sa o tom presvedčiť, vyskúšaj niečo nové, objav svoju vnútornú silu. Nepýtaj sa prečo áno ale prečo nie...Nehľadaj vo všetkom dôvody, ako z toho vycúvať. A ak už ich aj hľadáš, si si istý/á tým, že to naozaj chceš urobiť? Prečo máš potom pochybnosti? Neboj sa urobiť krok vpred, možno práve tento krok ťa privedie ku šťastiu, a ak nie, tých krokov sa v tvojom živote objaví neskutočne veľa. Jeden zlý krok je nič oproti niekoľkým miliardám dobrých krokov. Nezameriavaj sa na to, koľko vecí si spravil/a zle. Sú to veci, ktoré už napraviť nemôžeš, ale o to krajšie je to, že ich možno nezopakuješ znovu a ak aj áno, vždy máš ďalšie šance. Pamätaj si, že my ľudia a ani nikto na Zemi nie sme dokonalí, či bez chýb. Neplač nad svojimi chybami ale postav sa im a bojuj proti nim.

Ak sa ti niečo v tvojom živote nepáči, zmeň to. Myslíš si, že prečo chodíme do školy? Aby sme hneď excelovali? Nie, kdeže, do školy nikto nepríde so všetkými znalosťami ale postupne sa ich učí, tak ako nás aj učí život. Keď chceš niečo začať robiť, neboj sa neúspechu, pretože ten sa o malú chvíľu môže zmeniť na ten najväčší úspech. A ak toto všetko budeš aplikovať do svojich dní, uvidíš, že všetko bude mať zrazu iné farby, možno aj odtiene. Hľadaj vo všetkom to krásne a vyhýbaj sa negatívam. Určite ťa z času na čas prídu navštíviť, ale ukáž im, že nad tebou nemajú moc. S láskou Sabi.


27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page