top of page
  • Writer's pictureSabína Pósová

My kitchen: Zdravé raňajky

,,Ak si na tom ráno presne tak ako ja, že vôbec nevieš na čo máš chuť, spomeň si na tieto recepty. Sú jednoduché, výborne chutia a sú navyše aj zdravé. To či si vyberieš slané, alebo preferuješ skôr sladké je na tebe. Tak poďme sa spolu pozrieť na receptíky, ktoré som si pre teba prichystala.“


Banánovo – ovsené lievance


Ak maš rád/rada banány a túžiš po zdravej variante lievancov, ktoré chutia ako americké, si na správnom recepte. Tieto lievance sú za pár minút hotové. Suroviny, ktoré na ne potrebuješ nájdeš bežne vo svojej domácnosti a ak nie, zoženieš ich veľmi jednoducho. Tento recept je nie len rýchly a chutný ale aj naozaj zasýti.


Budeš potrebovať:

3 ks banán

3 ks vajce

2 PL medu

1 ČL mletej škorice

1 ks vanilkový cukor

1,5 – 2 hrnček pomletých ovsených vločiek/ špaldová múka

1 ČL sódy bikarbóny


Postup:

Zvyčajne si teto raňajky robím sama pre seba, preto prispôsobím množstvo surovín. (Väčšinou menšiu polovicu ingrediencií). Začínam tým, že si v malom mixéry pomixujem ovsené vločky, aby z nich vznikla akoby taká „múka“. Potom už iba pridám všetky potrebné suroviny a celé to rozmixujem spolu. Cesto mi príde v daný moment nadýchanejšie a chutí lepšie. Potom si už len na panvici rozohrejem kokosový olej a postupne pridávam cesto na lievance. Dĺžka robenia lievancov je individuálna. Sú však hotové za krátky čas vďaka banánu. Keď už sú lievance hotové, je na tebe či si ich poleješ sirupom, dáš si na ne nutelu, alebo ich zješ samotné. Ja si na ne rada dávam ovocie a mandle, tiež občas aj sirup. Dúfam, že ti tento recept bude chutiť.



Ovsená bábovka


Bábovka je presne ten druh koláča, ktorý sa môže jesť neustále. Či už na raňajky, obed, večeru alebo ako zákusok. Preto som ju vybrala ako ďalšiu variantu. Navyše chutí skvelo aj na druhý, či tretí deň.


Budeš potrebovať:

3 hrnčeky ovsených vločiek

3 vajcia

3 PL medu

¾ hrnčeka jablkového pyré

220g bieleho jogurtu

2 PL olivového oleja

1 ČL sódy bikarbóny/ 1 kypriaci prášok

1 ČL škorice

sušené ovocie/orechy/čokoláda/...

Postup:

Ovsené vločky si rozmixujeme, aby z nich vznikla múka. Ďalej si všetky ingrediencie zmiešame v miske spolu s vločkami. Odporúčam začať od suchých a potom pridávať postupne mokré. Celú zmes poriadne premiešame a vylejeme do formy na bábovku, ktorú pred tým potrieme maslom. Trúbu rozohrejeme na 150°C a pečieme 50-55 minút.



Jogurtovo-ovocná pochúťka s chia semienkami

Ak más chuť na niečo ľahké, čo však vie zasýtiť, siahni doma po bielom jogurte. Je jedno ako si ho nakombinuješ, vždy chutí skvelo. Ja si do neho rada pridávam ovocie, chia semienka a mandle. Je však na tebe, čo ti chutí a ako moc sladké chceš mať raňajky. Prichystala som si pre teba mini recept, teda ingredience, z ktorých ti vznikne naozajstná mňamka.


Budeš potrebovať:

1/2 Banán

Mandle

Chia semienka

Sušené hrozienka

150g bieleho jogurtu


Postup:

Ako môžeš vidieť, recept je veľmi jednoduchý, takže stačí ak svoje obľúbené ingrediencie zmiešaš a hotovo. :D



Jogurtovo- ovsený zázrak

Opäť tu môžeš vidieť jeden z jednoduchých a rýchlych receptov. Je veľmi podobný predošlému ale teraz hlavnú zložku netvorí len jogurt ale aj vločky.


Budeš potrebovať:

ovsené vločky (odporúčam jemné)

150 g bieleho jogurtu

mandle

chia semienka

kúsky horkej čokolády

sušené hrozienka


Postup:

Opäť ti postačí všetky suroviny spojiť a naaranžovať si ich podľa seba.




Mandlovo - jahodová pochúťka

Opäť dosť podobný recept ale chcem ti dať čo najviac inšpirácie a ponúknuť ti väčšie spektrum chutí a kombinácií, ktoré môžeš jednoducho vyskúšať každé ráno.


Budeš potrebovať:

Jahody

Mandle

Ovsené vločka

150g bieleho jogurtu/mlieko/voda


Postup:

Postup už poznáš ale jednoducho všetko pekne zmiešaj a dochuť si podľa seba. Chcem ešte podotknúť, že veľmi dobrá kombinácia sú aj samotné jahody s mandľami. Ja si to rada dávam ako taký snack.




Müsli

Mojou veľmi obľúbenou pochúťkou sú v poslednej dobe Müsli. Rada siaham po proteinových, ktoré sú naozaj chutné a nie sú tak sladké.


Budeš potrebovať:

Proteinové/podľa chuti Müsli

Mlieko

Ovocie


Postup:

Opäť všetky ingrediencie postačí zmiešať a poprípade pridať nejaký sirup.



Avokádová nátierka

Tento recept môžeš poznať aj od Lucypug. Veľmi som si ho obľúbila. Ak si robím avokádo, tak skoro vždy na tento spôsob.


Budeš potrebovať:

1 ks avokádo

cherry rajčinky

cesnak

korenie

soľ

(citrón)

celozrnné žemličky/chlebík


Postup:

Rozpučíme si zrelé avokádo a urobíme z neho jemnú kašu. Cherry rajčinky si nakrájame na drobné a spolu so šťavou ich dáme do misky s avokádom. Pridáme rozpučený cesnak, dochutíme korením a soľou, poprípade nakvapkáme pár kvapiek citróna a natrieme na celozrnné pečivo.


Omeleta s baby špenátom a sezamovými semienkami

Tento recept som si taktiež veľmi obľúbila (videla som ho u Katerini Kladivovej). Je opäť jednoduchý a rýchli. Nikdy by som si nepovedala, že takéto kombinácie chutí budú tak dobré. Veď skús sám/sama.


Budeš potrebovať:

2 vajcia

baby špenát

šunku

sezamové semienka


Postup:

Na panvici si rozohrejeme olivový olej a postupne pridáme ručne vyšľahané vajíčka. šunku si nakrájame na menšie kúsky a poukladáme ich na vajíčka. Keď už budú hotové a šunka mierne osmažená, na vrch dáme baby špenát a posypeme ho sezamovými semiačkami. A môžeme podávať.



Talianska pochúťka

Tieto slané raňajky chutia naozaj výborne, potrebuješ na to len 3 ingrediencie .


Budeš potrebovať:

1 ks moozarella

1 ks rajčina

celozrnné pečivo


Postup:

Na panvici si opečieme zľahka chlebík/žemličku a pridáme na ňu mozarellu a nakrájanú rajčinku. poprípae ešte okoreníme a osolíme.



Tak a to by boli moje odporúčania na zdravé raňajky. Samozrejme, existuje ešte veľmi veľa receptov, ktoré som nespomenula, ale tieto sa v mojom jedálničku vyskytujú najčastejšie. PS: ospravedlňujem sa, že niektoré fotky sú z internetu ale moje boli v zlej kvalite, tak som ich musela nahradiť. Dúfam, že ti budú recepty chutiť a že ich aj vyskúšaš. Prajem ti krásny deň a dobrú chuť.


S láskou Sabi

90 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page