top of page
  • Writer's pictureSabína Pósová

Nechaj rásť svoje semienko osobnosti

Updated: Apr 4, 2020

,,Už sa ti niekedy stalo, že si mal/a pocit, akoby si mala čeliť tomu najťažšiemu rozhodnutiu a pri tom to bola len jednoduchá zápletka? Alebo si nevedel/a ako ďalej? Ktorou cestou sa vydať? Dnes by som sa rada s tebou porozprávala o takýchto rozhodnutiach, ktoré nám často ale zbytočne komplikujú život.“


Myslím si, že ti nemusím spomínať, že naše rozhodnutia sa s nami nesú už od narodenia. Možno si to ani tak neuvedomujeme ale každý jeden náš krok viedol k určitému rozhodnutiu. Viedol k určitej etape nášho života, ktorou sme sa rozhodli ísť. Niekedy len podvedome vyberieme cestu, inokedy už poznáme cieľ, ale často sa stáva, že náhle naše kroky zastanú a zneistia. Prečo sa to deje? Máme snáď strach? Áno, jednou z týchto príčin je práve strach. Nech už je z čohokoľvek, je tam. Vybral si ako cieľ miesto, kam si mal/a namierené. Je už len na tebe, či ho necháš, aby ťa ovládol, alebo ho ignoruješ a pokračuješ ďalej. Strach je obrovské zlo, ktoré dokáže narobiť nemalú škodu. Dokáže poznačiť naše životy už navždy. Preto sa neboj nabrať silu a odhodlanie a nenechaj ho, aby si s tebou robil, čo chce. Ak by ťa strach ovládol, každý jeden tvoj krok by ťa viedol až na dno mora. Môžeš plávať, a aj keď je lepšie niesť sa s prúdom, niekedy musíš ísť proti nemu. Práve toto rozhodnutie ti môže priniesť do života nemalú skúsenosť a hlavne silu. Každým jedným rozhodnutím rastieme. Či už psychicky, a či fyzicky. Naša osobnosť sa potrebuje niečím nasýtiť, aby mohla ďalej rásť a rozvíjať sa. Ako keď zasadíš malé semienko do zeme. Ak sa rozhodneš, že ho tam len necháš, aby sa samo niekam pohlo, ver mi, že jeho rast bude buď trvať niekoľko rokov, alebo sa nedočká svojej možnosti. Ak si však zasadíš semienko, ktoré budeš pravidelne polievať, budeš mu dávať obrovské množstvo lásky a pozornosti, vyrastie z neho prekrásny strom. Ak by si ho však prepolieval/a, mohlo by zahynúť, preto ho treba nechať v rukách teplých lúčov slnka. Tak ako sú krásne dni v našich životoch, vedia byť aj zlé a škaredé. Ak túto negativitu, tento dážď necháme padať na náš život, nikdy nepocítime hrejivé lúče, nikdy nepocítime to krásne, čo sa v ňom skrýva. Preto sa neboj si do každodennosti vziať aspoň lúč slnka, aj tento hoc malý, no žiarivý lúč, dokáže robiť obrovské zázraky. Niekedy stačí len maličkosti, ktorá nás dokáže rozhodiť, no každá maličkosť tohto slnka, nám môže rozžiariť celý deň.

Ak sa však až moc budeš zameriavať na rast tohto semienka a nevpustíš ku nemu aj iné faktory, stane sa bezbranné a hoci bude rásť, medzi ostatnými rastlinami sa bude cítiť podradene. Ak sa budeš zameriavať na samotný rast tvojej osobnosti a zabudneš na okolitý svet, môžeš sa stať obeťou, či človekom, ktorý to nebude mať ľahké. Nehovorím, že je zlé sa zameriavať na svoj rast, ale nezabudni, že aj keby sa akokoľvek snažíš, aby bolo všetko dokonalé, vždy musí na to semienko prísť aspoň chrobák, či obliezť ho larva, aby si spoznal/a nástrahy tohto sveta a vedel/a sa brániť. Preto je najlepšie si nájsť zlatý stred. O semienko sa budeš starať, budeš ho polievať, hnojiť a vystavovať slnku a popritom necháš, aby ho vedeli dotvárať aj iný. Možno vonkajšie prostredie, možno ľudia, ako aj stromy okolo. Aj v živote potrebujeme dostať nejednu radu, či už je to formou facky, či skúsenosti práve od života samého, alebo len od našich blízkych. Každá jedna rada, hoci sa možno ťažko prijíma, má v sebe čosi, čo potrebujeme, aby sme sa nasýtili a mohli rásť.

Rozhodnutie spočíva v tom, ako sa na neho naladíš...

Často krát sa stáva, že naše rozhodnutia vychádzajú práve z našej aktuálnej nálady. Ak sme smutní, či nahnevaní máme sklony k páchaniu nie vždy rozumných rozhodnutí. A ak sme zase šťastní a pokojní, naše rozhodnutia sa tiahnu v milej atmosfére. Čo však robiť, keď máme neutrálnu náladu?...Rob to, čo chceš. Neprihliadaj na svoju momentálnu náladu, ani na to, čo si zažil/a včera, či pred minútou...rozhodni sa tak, ako to cítiš. Ak sa budeš rozhodovať vždy podľa nálady, ako ju chceš zmeniť, keď ju budeš stále kŕmiť tým istým ovocím? Ako sa chceš zbaviť zlých rozhodnutí, keď konáš podľa svojho zranenia? Je ťažké sa zmieriť s tým, čo možno prežívame a ešte napokon robiť dôležité, či akékoľvek rozhodnutia. Ale ver mi, že ak prekonáš tento tieň, ktorý ti zakrýva všetko slnko, všetku tú nádej, pocítiš vo svojom srdci pokoj.

Ako zistiť, či som sa rozhodol/rozhodla správne...

Neboj sa skúšať viacero rozhodnutí, každý sa potrebuje aspoň raz popáliť, aby pochopil, čo je správne. Niekedy však ani nevieme, čo je správne. Možno práve preto si vyberáme rozhodnutia, o ktorých si my myslíme, že sú práve tie pravé. Iní ich môžu vnímať úplne naopak. Opäť je to o nastavení sa. O vnímaní okolia a seba samých v živote. Verím a viem, že každý má v sebe aspoň kúsok morálky a štipku slušnosti, ktorá mu šepká ako ísť ďalej. Ak sa však tieto dva faktory stretnú so strachom a samotou, nastáva boj. Keď sa bojíme, zamýšľame sa prioritne nad tým, ako tento strach prekonať a nie, ako ďalej ísť. Uvedomil/a si si však niekedy, že tento strach ťa len brzdí? Čo ak si vyberieš práve tú zlú možnosť? Necháš sa len tak ovplyvniť strachom? Ak sa práve v tejto situácii cítiš beznádejný/á, neboj sa. Strach je tu možno od toho, aby ti skazil plány ale TY a TVOJA OSOBNOSŤ sršia obrovským množstvom sily, ktorá tento boj má vždy šancu zvíťaziť. Preto hneď nevešaj hlavu, nevzdávaj sa ale naber odvahu a postav sa strachu. Pretože, ako inak má tvoje semienko rásť? Strach je len pocit, ani to možno nevieš, ale už si sa ho zbavil/a toľko krát. Prečo nie aj teraz? Je to snáď ťažšie? Nebaví ťa to? Či už nevládzeš? Vytrvaj, bojuj a všetko bude v poriadku.

Čo potom, keď sa náhodu rozhodnem zle....

Čo potom? No, nič. Tak si sa rozhodol/a zle...život ide predsa ďalej. Je dôležité si uvedomiť, že na našich rozhodnutiach nestojí celý svet, aj keď si tento pocit nosíme v sebe. Preto sa možno aj bojíme čeliť týmto nástrahám. Pozri, predstav si to takto. Na svete žije niekoľko miliárd ľudí...a teraz by mal každý tú česť riadiť svet každý svojím rozhodnutím? Kde by sme boli? No asi nikde....každý si môže rozhodovať, ale rozhoduje sám za seba. Môžeš niekomu niečo kázať, ale je len na ňom či to tak urobí. Sme slobodné duše, máme právo sa rozhodnúť podľa seba. Ak cítiš vo svojom vnútri zlé rozhodnutia, ktoré ťa len prenasledujú, odožeň ich preč. Ak ti nepriniesli žiadnu skúsenosť a nepomohli ti posunúť sa ďalej, jednoducho sa ich zbav, alebo v nich nájdi to, čo ti chceli možno odkázať. Verím, že každá jedna skúsenosť, ktorá sa nesie s naším rozhodnutím má svoje opodstatnenie. Vedie nás k tomu rozhodovať sa tak, aby to bolo nám čo možno najpohodlnejšie. Mňa osobne každá jedna skúsenosť posúva ďalej, aj keď sa možno nie vždy cítim vo vlastnej koži za to čo som urobila, viem, že práve niečo také sa malo stať, aby som sa mohla postaviť a dokázala stáť.

Minulosť ovplyvňuje naše rozhodnutia...

Určite mi dáš za pravdu, že bolesť, ktorú si prežil/a v minulosti už nechceš zažiť v prítomnosti, či budúcnosti. Tvoje telo i duša si to pamätá. Minulosť riadi naše rozhodnutia. Niekedy je to dobré, ale niekedy ani nie. Brzdí nás to....teda, ak sú to väčšinou nepodstatné skúsenosti, ktoré sa nám uchovali v hlave. Prosím uvedom si aj to, že nie si robot, más právo urobiť jednu chybu aj viackrát. Neboj sa, že teraz, ak si zopakoval/a toto rozhodnutie, sa stane niečo v tom zmysle, že ťa nikto nebude mať za to rád a podobne. Proste každý robí chyby, zlé rozhodnutia. Sme ľudia, nie stroje. A čo sa týka minulosti, pouč sa z nej ale neži v nej. Ži tu a teraz. V prítomnosti okamihu..

.

S láskou Sabi.

17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page