top of page
  • Writer's pictureSabína Pósová

Selflove – Ži svoj život

Updated: Apr 4, 2020

,,Ranný budíček s vôňou čerstvej kávy, jemná pleť bez nedokonalostí a kruhov pod očami, krásne učesané vlasy bez mastných miest, raňajky ako z instagramu, plné pery a postava, ako z filmu....proste dokonalosť!...a potom si uvedomíš, že to bol len sen...“



Otvoríš ráno oči pretože vonku niekto hučí, ledva vyjdeš z postele a už si na zemi s rozliatou kávou, pleť máš vyhádzanú od akné a kričiace monokle značia nedostatok spánku, vlasy ako po výbuchu, celé mastné, raňajky pre zmenu ani nemáš a svojou postavou či vyschnutými perami vyzeráš katastrofálne. (Teda, aspoň podľa teba.) Čo je na tom?...Každý sme nejaký. To, čo si si prečítal/a na začiatku je často mylná predstava, predstava dokonalosti, ktorá býva skresľovaná či umelo vytvorená. Vlastne, prečo sa to pokladá za dokonalosť? My ľudia sme taký, že keď niečo uvidíme ihneď potom zatúžime a keď to nemáme padá celý svet. Je to tak, priznaj si to. Niečo podobné sa deje aj v našej hlave. Ako som už spomínala v prvej časti SELFLOVE, ide o naše skreslené myšlienky. Veľa krát sa stáva, že máme túžbu po živote niekoho iného, ale prečo? Prečo nechceme žiť vlastný život? Zamýšľal/a si sa už niekedy nad tým? Čo je zlé na našich životoch. Áno viem, problémy sú problémy, ale myslíš si, že je niekto, kto žiadny problém nikdy nemal?



Vieme sa uzavrieť do našich problémov až natoľko že sa v nich napokon strácame. A oni zrazu začnú hrať väčšiu a väčšiu rolu v našich životoch, až sa z nich stane naša každodenná rutina. Nenechaj sa len tak stiahnuť problémami. Nenechaj sa zdeptať vlastnými myšlienkami. Nenechaj ich ovládať ťa. Prijmi sa. Takého/takú aký/á si. Nikto sa nenarodil dokonalý, ani nepadol taký z hrušky či čerešne. Nikde nenájdeš dokonalého človeka, možno v rozprávkach či filmoch, no aj tam majú hrdinovia svoje tmavé stránky, ako aj svetlé. Nenechaj sa ovplivnovať každým jedným názorom od ostatných. To, že sa niečo páči tebe, neznamená, že sa to musí páčiť niekomu inému. Ale o tom to je! Každý z nás je iný. Každý niečím vynikáme. Každý máme niečo to svoje. Miluj sa za to, čo dokážeš. Možno ti nejde všetko ale komu áno? Nikto nie je 100%-tný. Sme na tomto svete z veľa dôvodov. Každý jeden deň obohacujeme samy sebou. Každý jeden deň robíš tento svet niečím krásny, niečím výnimočný.



Takže, ešte raz sa ťa spýtam....,,Prečo túžiš po živote niekoho iného?“ Pretože je niečo viac? Blbosť! Všetci sme si rovní. Všetci do jedného. Každý máme rovnaké práva a tak isto aj povinnosti. Možno má niekto niečoho viac, ale pamätaj, že vlastniť len majetné veci, nie je moc veľké bohatstvo. Možno tvoje bohatstvo práve teraz na teba čaká doma alebo sedí kúsok od teba. Skús otvoriť oči. Skús nájsť vo svojom živote to, čo nikto iný nemá. Skús nájsť seba. Zisti, aké je to, aký je to pocit. Vieš, hovorí sa, že, aby si mohol/a mať niekoho rád/rada, najprv musíš mať rád/rada seba. Kedysi som si hovorila, že čo je to za blbosť. A až teraz zisťujem po čase, že to má niečo do seba. Ak nevieš prijať seba samého/samú, ako chceš prijať iných? Ako im chceš veriť, keď neveríš ani len sebe? Ako chceš darovať lásku, keď v tvojom srdci panuje nenávisť? Ako chceš niečo dokázať, keď si neveríš? Nič nie je len tak. Ty nie si nikto. Nie si menej, ale ani viac a to si pamätaj.



Ak sa niekto nad teba povyšuje, ignoruj ho. Možno je to čistá závisť, možno len skúška tvoje trpezlivosti, či charakteru, ale nenechaj sa vyprovokovať. Nenechaj so sebou zametať. Ak sa niekto nad tebou pre zmenu ponižuje, skús ho osmeliť. Vieš, možno tento človek prežíva to, čo ty pri niekom inom. Ak sa spoja takýto ľudia a vzájomne si budú pomáhať, všetko dobre dopadne. Otázka znie...Prečo sa nad druhými povyšujeme, či ponižujeme? Nepoznáme snáď vlastné hodnoty? Alebo ich poznáme až veľmi dobre a snažíme sa ich využiť v náš prospech? Prečo by si mal/a byť niečo viac či menej, ako niekto, kto stojí práve pri tebe? Čo to určuje? Kto to určuje? Ostatní? Nie, kdeže, ty sám/sama. To, že niekto niečo povie, neznamená, že to tak je alebo musí byť. Sme sami sebe pánmi. Nikto ti nemôže diktovať na čo máš a nemáš právo, čoho si hodný/á a čoho nie. Kde dostal ten človek povolenie? (Samozrejme výnimky sú, hej :).) Týmto by som ti len chcela pripomenúť, aby si sa nevzdával/a svojho života. Je krásny aj keď má možno veľa tŕňov. Nezabudni, že každý tŕň sa dá časom vybrať, že nie je naveky. A tiež sa nesnaž byť niekto iný. Skús ešte možno ťažšiu rolu a posuň svoj level. Skús byť sebou! S láskou Sabi.


23 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page