top of page
  • Writer's pictureSabína Pósová

Tabu talk: #FREEBRITNEY

,,Ako môže niekto niekoho bezdôvodne prehlásiť za nesvojprávneho? Ako môže také niečo urobiť vlastná rodina? Aké to môže byť cítiť sa v pasti? Byť pod neustálou kontrolou? Toto a veľa iných smutných vecí práve pravdepodobne prežíva známa POP QUEEN, Britney Spears.“



Ak by som začala od začiatku, tak verím, že si tu na mojom blogu určite nečakal/a článok tohto typu. Nejdem sa však hrať na bulvár (pretože ten osobne nemám naozaj moc rada), ani na človeka, ktorý všetko vie s istotou. Chcem ti však porozprávať ako obyčajný človek, ktorý má aspoň ako taký dosah na ľudí, a tak znázorniť práve na Britney príbehy, ktoré sa možno dejú každodenne a ani o nich nevieme. Neviem, či niečo vieš alebo nevieš o kauze, či aktuálnej situácii so známou speváčkou, ale rada by som ti o tom napísala viac. Samozrejme všetky informácie nie sú z mojej hlavy. Sama by som o tom nevedela nebyť Cheryl Delarge (yotuberke), ktorá to naozaj zaujímavo vysvetlila vo svojom videu. Rovnako som si veľa vecí overovala po internete, až som zavítala na Instagram spomínanej Britney Spears.



To prečo o tom píšem je aj dôvod mojej sympatie a empatie s ňou. Je mi jej lúto. Tie všetky zverstvá, ktoré musí teraz prežívať by som nepriala nikomu. Naozaj nikomu. To, že je Britney jednou z mojich detských úletov, ktoré trvajú do dnes sa vo mne nezaprie. Bola pre mňa inšpiráciou už odmalička. Jej hudba ma bavila a doposiaľ baví. Keď som však zistila, že hlas, ktorý bol použití v pesničkách nie je tak úplne jej, dosť ma to zarazilo. Ide o to, že Britney už odmalička túžila po tom, byť STAR. Presadiť sa nie len v tanci, ktorý ju napĺňal ale aj v hudbe. Už od naozaj nízkeho veku navštevovala rôzne krúžky až ju napokon začali oslovovať producenti, s ktorými neskôr uzatvorila aj zmluvu. Mladá Britney len túžila po tom stať sa hviezdou a presadiť si svoje. Milovala hudbu a tanec, nič viac od toho nechcela. Ani by si nepomyslela, že zo dňa na deň sa z nej stane celebrita a ikona pre veľké množstvo ľudí.


Zvrat nastal vtedy, keď na ňu začali tlačiť s tým, aby jej poupravili hlas. Z jej prirodzeného hlbokého hlasu sa stal detský. Vraj preto, lebo dosť pripomínal hlas Christini Aquilery a chceli, aby sa od nej líšila. Takže to čo môžeš počuť v pesničkách je upravené. Sama som tomu moc neverila ale tak viem, že šoubiznis toho naozaj veľa dokáže. A mrzí ma, že Britney bola k tomu donútená. Ako som už spomínala stala sa z nej hviezda zo dňa na deň. Zarábala veľké množstvo peňazí a všade ju chceli. Pripomína ti to skvelý život? Počkaj si na ďalšie zvraty....



Ako Britney dospievala, kopili sa nové a nové príležitosti a stále väčšia sláva. Našla si obrovskú obľubu u nás fanúšikov. Časom sa vydala, ale ani to netrvalo večne. Prišla na to, že jej dokonalý manžel netúžil tak po nej ako po peniazoch, ktoré vlastnila. Snažil sa svadbu len zviditeľniť, aby na tom zarobil. Čo sa mu aj žiaľ podarilo. Producenti na ňu stále však tlačili a nikdy im nebolo dosť jej výkonu. Ani sa nečudujem, že časom z toho bola úplne na psychiku. Veď kto by nebol? Predstav si byť pod neustálym tlakom, nátlakom od rodiny ale aj od sprostredkovateľov tvojej hudby. Všetko sa na ňu sypalo. Ale ona sa nevzdávala, stále milovala svojich fanúšikov a bola odhodlaná pre nich urobiť čokoľvek. Ďakujeme Brit.


Po istej dobe sa opäť vydala a mala dve deti. Žili si šťastný život až kým sa opäť nestal zvrat. Asi nebolo v ich manželstve všetko vporiadku, keď to Britney prinútilo siahnuť po drogách. V tom čase to išlo s ňou naozaj dolu vodou, pretože opäť sa na ňu sypali problémy z každej strany. Dokonca si aj oholila hlavu a zaútočila na bulvár. Už toho mala skrátka dosť. Obrovský šok nastal, keď sa rozišli s manželom a deti jej boli súdom odobraté. Súd rozhodol bez akéhokoľvek váhania, že otec je pre nich lepšia varianta ako ona. Skús si predstaviť ako sa matka musí cítitť, keď stratí časť seba. Keď stratí niečo, čo sama nosila 9 mesiacov a uchovávala si veľkú lásku pre ne v srdci. Musí to byť skrátka neopísateľná bolesť.



Tak a teraz nastáva asi najkrutejšia časť celého diania. Po všetkých týchto prešlapoch časom vyhlásili Britney za nesvojprávnu. Bolo to v roku 2008. Osobne si myslím, že nemali na to dôvod. Právnik sa s ňou vraj rozprával pred tým len 15 minút a rozhodol o jej nesvojprávnosti len tak. Doposiaľ je normálne fungujúci človek. A to, že mala v minulosti zlé obdobie neznemená, že jej môžu odobrať len tak svojprávnosť. Alebo sa mýlim? Čo už je na tomto svete vlastne normálne a čo sa môže brať za nenormálne? Patrím medzi ľudí ktorí sú na strane Britney. Mám na to viacero faktorov ,vďaka ktorým jej verím. Ide o to, že po tom čo prehlásili súdne konanie zostala v akomsi ,,domácom väzení“. Ona sama sa kedysi aj liečila a chcela opäť žiť normálny život. Avšak, dosť sa to skomplikovalo. Momentálne všetky jej peniaze vlastný jej otec, ktorý za to dostáva aj zaplatené. On a právnik vlastnia jej majetok a môžu si s ním robiť čo chcú. Nie je to choré? Veď ona toľko drela už od detstva a zrazu ako lusknutím prsta nemá nič. Otec je jej takzvaným ,,poručníkom“. Čo znamená, že je akoby pod nadvládou svojho otca a jednej ženy, ktorí na ňu dohliadajú. Určujú čo môže a čo nie. Kam môže ísť a kam nie. Rovnako sledujú každý jeden jej pohyb a aj príspevky, ktoré dáva na svoje sociálne siete. Ak sa nebude chovať tak, ako chcú, alebo ako hovoria zákony, dajú ju opäť na psychiatriu. Chovajú sa k nej ako k malému dieťaťu, ktoré ešte nevie čo chce. Ale veď predsa ona je už dávno dospelá a odžila si toho teda pekne veľa. Ako takéto niečo mohol dovoliť jej vlastný otec? To fakt sú pre všetkých peniaze a celkovo majetok dôležitejší, ako ľudský život? Ak áno, je to naozaj smutné. Okrem majetku má prístup aj ku jej zdravotným záznamom a mnohým veciam, o ktorých možno ani netušíme. Môže si s ňou skrátka robiť, čo chce.



Toto všetko sa zistilo vďaka stálym a silným fanúšikom Britney. Videli, že sa s ňou niečo deje a že nie je tak úplne vporiadku. Rovnako sa to dá všimnúť aj na jej príspevkoch na instagrame @britneyspears. Veľká časť z nich si je dosť podobná a sú stále v jej dome, najčastejšie v jednej miestnosti. Dokonca často pridáva citáty, akoby samú seba chcela oklamať v tom, že je všetko vporiadku. V prípevkoch píše často zvláštne veci a dokonca nahrala aj divné tanečné videá. V komentároch sa od fanušikov často vyskytuje empatia, ktorí jej želajú len to najlepšie. Dokonca píšu skryté odkazy, že ak je naozaj v nebezpečenstve, tak nech si na ďalšom príspevku napríklad oblečie niečo žlté. Lenže ona to urobiť nemôže. Tým, že je naozaj prísne kontrolovaná, prišli by na to. A také niečo podobné sa aj stalo. Niekto napísal komentár typu, ak si v nebezpečenstve, obleč si v ďalšom poste niečo čierne...samozrejme ten komentár tam už nie je, lebo bol vymazaný. Záhadou však je, že Britney pridala hneď na ďalší deň príspevok s čiernym oblečením a pridala k tomu niečo také, že je to jej obľúbený kúsok oblečenia a samozrejme aj tieto príspevky boli zmazané. Čo si o tom celom myslíš?



Vráťme sa k ešte jej majetku. Sama má určitý budget peňazí ale všetok jej majetok aj tak patrí jej otcovi. Je to podľa mňa dosť zákerné, keď toto urobí vlastní otec svojej dcére. Robí z nej úplného blázna. Ako to začali fanúšici riešiť, Britney stále opakovala, že je vporiadku ale nedalo sa nevšimnúť, že je to práve to, čo musí povedať. Totižto má zakázané hovoriť vôbec o takých veciach čo sa jej dejú a celkovo prezrádzať nejaké podrobnosti. Veľa ľudí sa domnieva, že je zmanipulovaná.


Ešte som zabudla podotknúť, že zbavenie svojprávnosti nebolo jediné, čo jej len tak dali do života. Alebo skôr vzali? Totižto onedlho vyhlásili, že má údajne Bipolárnu afektívnu poruchu. (Viac sa o nej dozvieš tu https://humanitar.sk/bipolarna-porucha/). A to sa pritom lieči, berie hnusné lieky a všetko dodržuje ale oficiálne jej toto ochorenie alebo porucha neboli diagnostikované. Chcú z nej len urobiť väčšieho blázna alebo ako to je? Samozrejme je možnosť že ju má ale prečo potom nie sú o tom žiadne záznamy v jej zdravotnej karte? Čo ak jej tie lieky ublížia viac?



A možno sa viacerí z nás mýlia a Britney sa má dobre, vyhovuje jej takýto život. Ale prečo by potom mala včera súd? Ide o to, že ešte pred situáciou ohľadom Koronavírusu podala sťažnosť, že chce zrušiť toto opatrovníctvo. To, ako to dopadlo sa možno dozvieme v blízkej dobe ale ja pevne verím, že už sa bude mať len dobre. Že súd rozhodol pre jej prospech a že bude môcť žiť opäť krásny, šťastný život.


Na záver by som len chcela dodať, že veci ,ktoré som tu písala možno nakoniec ani nebudú 100 % pravdivé. Chcela som iba vysvetliť a poukázať na dianie, ktoré sa aktuálne deje. S ťažkým srdcom si trúfnem povedať, že toto je jeden taký prípad z niekoľko tisícov. Ak sa však o tom začne hovoriť, ľudia sa v tom začnú vŕtať a nedajú šancu ostatným z nich robiť svoj osobný majetok, tak sa to časom zlepší. Začne sa to riešiť a prípadov bude ubúdať. Ach, už aby tak bolo. Pretože toto je naozaj choré. Sme ľudské bytosti, máme dušu, srdce a myseľ, nie sme predsa ničím majetkom! Nikto z nás!

PS: ak sa chceš dozvedieť viac o tomto probléme s Britney, pozri si videjko od Cheryl (https://www.youtube.com/watch?v=KzArXjuhvl8) alebo mnoho článkov na nete.



Budem ti veľmi vďačná ak mi napíšeš svoj osobný názor na toto celé. Rada by som vedela, ako to vnímaš a či si myslíš, že je také niečo vôbec možné. Prajem ti pekný deň.


S láskou Sabi

25 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page