top of page
  • Writer's pictureSabína Pósová

Mysli ECO – logicky a na budúcnosť!

,,Ako začať myslieť ekologicky? Ktoré kroky ti pomôžu nastaviť sa na eco-friendly systém? Čo najviac škodí našej Zemi? Prečo je to tak často riešená téma? Ako môžeme danému procesu zabrániť? Aké sú alternatívy ku riešeniu problémov? A mnoho ďalších vecí sa dozvieš v dnešnom článku.



Ak mám byť úprimná, nikdy som si nemyslela, že to zájde až takto ďaleko. Už odmalička som mala veľký vzťah k prírode a zvieratám. Milovala som ich a tak je to aj dodnes. Neviem si predstaviť, že by tu na svete neexistovali. To všetko sa však žiaľ môže stať. Určite si niekedy počul/a o globálnom otepľovaní, kyslých dažďoch, odlesňovaniu a podobných environmentálnych problémoch. A je ich že naozaj dosť. Kto za toto všetko môže? Mrzí ma, že to musím takto povedať, ale vinníkom je ľudská hlúposť. Naše priority kladieme do vecí, ktoré možno nemajú takú hodnotu ako naša Zem. To, že zahadzujeme odpadky a netriedime ich sa stalo našou „dennou rutinou“. Je až smutné, koľkým ľuďom na svete je jedno, že jedného dňa tu nič nebude. Samozrejme, aj naše životy sú možno akosi „limitované“ vekom ale čo naše deti? A ich deti? Chceme aby ich budúcnosť neexistovala? Chceme im zanechať toto? Ako im máme ísť príkladom?


Petícia

Našťastie sa našla skupinka ľudí (MLADÍ ZA KLÍMU), ktorá vytvorila petíciu. Hovorí o tom, že je dôležité riešiť problémy s našim životným prostredím. Vláda sústreďuje svoje myšlienky na menej podstatné veci a pritom nám doslova „horí pod zadkom“. Globálne otepľovanie stúpa a rovnako aj teplota. To, že sa ľadovce topia už niekoľko rokov nie je žiadnou novinkou ale pribúda ich čoraz viac. Ako som už spomínala, narastá kopec problémov so životným prostredím a my to nevieme zastaviť. Popravde, už sa nám to ani nepodarí. Jediné, čo vieme urobiť je spomaliť tento proces. Takže ak máš aj ty záujem prispieť na dobrú vec svojím podpisom, tu nájdeš spomínanú petíciu: https://www.peticie.com/za_klimu. Aj ja som ju podpísala, pretože verím, že to stále môžeme aspoň z časti napraviť. Napraviť naše chyby a hlúposť ľudí. Našu hlúposť a sebectvo.


Ako byť viac ECO?

Vrátim sa ešte späť k eco- zmýšľaniu. Je dôležité naučiť sa redukovať čo najviac odpadu. Sami vedci vedia, že v každom produkte sa nachádza aspoň minimum odpadu/zložky , ktorá by tam byť nemala. Samozrejme tomuto procesu my, ako laici a obyčajný ľudia zabrániť nevieme. Jedine, že by sme náhodou pracovali vo výrobe. Čo však môžeme zmeniť je kupovanie týchto produktov. Možno viac uprednostniť potraviny, ktoré sú čo najmenej obalené v plaste. (hoci je ich naozaj málo :(). Rovnako sa dá kupovať menej plastových fliaš a vlastniť jednu, ktorá poslúži aj niekoľko mesiacov, možno rokov. Plastové tašky už „vyšli z módy“, skús radšej nosiť plátennú. Nie len, že je pekná, ale aj o moc viac šetrí životné prostredie. Rovnako skús kupovať čo najmenej šampónov, čistiacich prostriedkov a skrátka produkty so silnou chémiou. Teraz už existuje veľké množstvo DIY, ako nahradiť tieto prostriedky účinnou prírodnou formou. Ak budeš chcieť cestovať na dlhšie vzdialenosti využi napríklad vlak alebo autobus, skrátka verejnú dopravu Tento dopravný prostriedok je šetrnejší, pretože prevezie viac ľudí naraz na jedno miesto, no ak ideme autom, odvezie sa nás značne menej. A ak ideme len niekam von, je super, ak by sme uprednostnili naše nohy alebo bicykel. Čo ty na to? Časom zistíš, že ti malá prechádzka naozaj neuškodí. Navyše, pomôže nám to nielen na fyzickej ale aj psychickej báze.



STOP plytvaniu

Úžasným krokom ku menšiemu znečisťovaniu prírody a celkovo zastaveniu plytvania je SWAP oblečenia alebo SECOND HAND. Samozrejme pre niekoho sú tieto činnosti nepríjemné, keďže v oboch prípadoch sa nosí oblečenie po niekom inom. Mne osobne to však nevadí. Sama sa rada zúčastňujem či už swapov alebo zavítam do sekáču. Myslím si, že ak veci dobre vyperieme, sú „ako nové“. Vždy môžeme natrafiť na kúsky, po ktorých sme už dlho túžili ale nevedeli sme si ich napríklad dovoliť. Alebo len spoznáme nové štýly a zistíme, akú módu preferujú naši rovesníci. Samozrejme chápem ľudí, ktorí nechcú nosiť veci po iných. Ale ak si to tak vezmeš, ani v obchode nevieš , či si daný kúsok pred tebou niekto náhodou neskúšal. Možno ide však iba o ten dobrý pocit novoty a čistoty. Ja osobne mám dosť veľa kúskov zo sekáču alebo po niekom. Sama som ich aj veľké množstvo darovala. Či už na charitu, blízkym alebo práve do spomínaného swapu. Viac o darovaní oblečenie nájdeš v mojom nedávnom článku : (https://sabinaposova.wixsite.com/reasonstobehappy/post/nevyhadzuj-ale-daruj). PS: vieš o tom, že existuje aj SWAP rastlín?



Skús skoncovať aj s plytvaním vody či jedla. Raz za týždeň si môžeš dopriať aj teplú vaňu ale ak by si tak robil/a každý deň, minieš zbytočne veľa vody. A čo sa týka jedla. Skús kupovať menej a čerstvé. Radšej choďme každý deň do obchodu po čerstvé potraviny ako neustále zahadzovať pokazené jedlo. Toto sa často deje v našich domácnostiach a ani u nás doma to nie je výnimkou. Preto sa ma to tak dotýka a hodlám to zmeniť.



Myslím si, že ak budeme viesť aspoň trošku ECO život, tak sa to poznačí aj na našom zdraví. Veď čo myslíš, prečo je na svete toľko ľudí chorých na rakovinu? A celkovo prečo narastá počet chorých a počet samotných vírusov a chorôb? Chce nám aj týmto príroda niečo odkázať? Ja myslím, že áno. Skús sa nad tým zamyslieť. Čo môžeš ty urobiť pre našu prírodu? Ak chceme ďalej žiť a vážime si života, musíme začať niečo robiť. Kde začneš ty?


S láskou

Sabi

21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page